Contact Basisschool De Triangel Gouda
School Groepen Ouders Basisschool De Triangel homepage Prisma Schoolgidsen In de media

Persbericht
Gouda, 16 juni 2017

Interconfessionele Basisschool De Triangel viert 25 jarig jubileum
Muziek als drijvende nieuwe factor voor komende schooljaren


Volgende week vrijdag 30 juni viert de Goudse Basisschool De Triangel haar 25 jarig jubileum. Een mijlpaal die niet alle scholen zomaar behalen. En het is dubbel feest, want naast het jubileum van de school viert ook directrice Angenieta Kaatee-De Groot haar ‘zilveren’ jubileum. De Triangel, die 25 jaar geleden ontstond door een samenvoeging van twee katholieke- en een protestants christelijke school, is daarmee een interconfessionele school. ‘Gelukkig slaapt er al lang geen duivel meer tussen de twee geloven op school’, aldus directrice Angenieta Kaatee-De Groot, ‘ maar vieren we volgende week een lustrumfeest in het teken van muziek’.
Triangel 25 jaar
Na eerst een fusie tussen de twee katholieke scholen De Goudsbloem en de Kardinaal Alfrink in januari 1992, sloot in dat voorjaar al snel de protestants christelijke Driemaster aan en was het drietal compleet. In augustus 1992 werden met toestemming van de inspectie de kinderen al samengevoegd tot één school en werd de rest van dat schooljaar gebruikt om de bestuurlijke zaken te regelen. Met een ‘echt huwelijk’ tussen juf Angenieta en meester Wim, met een pastoor én een dominee, was De Triangel een feit.

Interconfessioneel karakter
Inmiddels viert De Triangel zijn 25 jarig bestaan en zijn directie en medewerkers nog steeds trots op het interconfessionele karakter van de school. Er slaapt inmiddels al lang geen spreekwoordelijke ‘duivel’ meer tussen de twee geloven van de school en er is een mooi evenwicht gevonden tussen de beide tradities die elkaar prachtig aanvullen. Een voorbeeld hiervan is het Kerstwandeltheater door de wijk, dat afgelopen Kerst is ontstaan. Maar naast het interconfessionele karakter van de school, kenmerkt De Triangel zich voornamelijk als een school die de inwoners van de wijk weerspiegelt, en daarbinnen is ook plaats voor een fijne mix van culturen, tradities van anders- en niet gelovigen.


Muzikaal lustrumfeest
Het Lustrumfeest, dat 30 juni gevierd wordt, sluit het huidige schooljaar af en luidt gelijktijdig het lustrumjaar in met een groots muziekspektakel waarbij alle kinderen per groep, maar ook met de hele school samen een schoolpleinorkest vormen. Hierbij zijn alle ouders uitgenodigd. En zal het Triangelplein vol muziek een swingende afsluiting van het schooljaar vormen. Niet alleen het lustrumfeest staat in het teken van muziek, maar ook veel andere activiteiten werden dit schooljaar op De Triangel in dit thema betrokken.

Muziek als nieuwe drijfveer
In eerdere jaren heeft de school veel aandacht gegeven aan de zaakvakken en taal en rekenen, maar de komende jaren staan bij De Triangel juist meer in het teken van de creatieve vakken. De school heeft door de subsidie ‘Muziekimpuls’ de mogelijkheid om leerkrachten extra te scholen, nieuwe muziekinstrumenten aan te schaffen en een keuze te maken voor een nieuwe muziekmethode. Dit schooljaar zijn de groepen 5 en 6 gestart met het project ‘orkest in de klas’. Alle kinderen hebben tijdens dit project, dat 3 maanden duurde, op echte muziekinstrumenten gespeeld, die ze mee naar huis mochten nemen om te oefenen, met tot slot een heus concert. ‘Wat een feest was dat en wat een blije en trotse gezichten’, zegt directrice Angenieta Kaatee-De groot, ‘Dit traject heeft deze kinderen en de school veel gebracht. Veel meer dan alleen muziek maken. Muziek brengt een stuk saamhorigheid, concentratie, samenwerken, incasseren en doorzetten met zicht mee. Daarom is muziek zo belangrijk en neemt bijvoorbeeld samen zingen een grote plaats in op de Triangel. Bij menig evenement scharen alle kinderen zich rond de piano in de grote hal en zingen de kinderen met elkaar. Of het nu Sinterklaas is of Kerst, mooie of droevige momenten. Het samen muziek maken verbindt en is dus een belangrijke vaardigheid voor het verdere leven’.

Ook de jaarlijkse vastenactie van de Triangel stond in het teken van muziek. De kinderen hebben €1500,- bij elkaar gespaard voor een installatie in het Armin van Buuren muzieklokaal in het Maxima kinderoncologisch centrum. En de school geeft hiermee het plezier van muziek maken aan deze kinderen door.

Scholen op de kaart

Klik op de afbeelding om meer informatie te krijgen.